"Moj glavni cilj je bil vzgojiti primerek nove vrste, čim bolj podoben avtohtoni rastlini, katera lahko zraste v svoji domovini."

Dušan Hrovatin

Drage zbirateljice in zbiratelji eksotičnih rastlin!

Kaktuse in sukulente sem začel zbirati leta 1960. Veliko različnih vrst sem dobil z nakupom importov in odraslih rastlin, še več pa s sejanjem semen. Semena sem vedno kupoval samo najboljša - tista, ki so bila nabrana na avtohtonih nahajališčih. V obdobju 1975 do 1985 leta sem vsako leto sejal 100 do 150 različnih vrst in to od 500 do1000 semen za vsako vrsto. Po desetih letih mi je od tega ostalo nekje med 15 in 25 odstotki rastlin. Preživele so samo najbolj odporne, saj sem namenoma ustvarjal ekstremne pogoje, kar se da podobne tistim v njihovi domovini.
Vse eksotične rastline so tako rasle v posebnih, »puščavskih« pogojih, z veliko sonca, malo vode in v pusti peščeni zemlji. Moj glavni cilj je bil vzgojiti primerek nove vrste, čim bolj podoben avtohtoni rastlini, katera lahko zraste v svoji domovini.
Pri vzgoji skušam upoštevati naravne vremenske cikluse rastlin. Tako zimski počitek traja od začetka oktobra do konca marca, pri temperaturi 6 - 14 stopinj C. Meseca aprila pričnem postopoma zalivati. Vegetacijsko obdobje tako traja od sredine aprila do sredine septembra. Rastlin ne dognojujem, preventivno jih škropim proti škodljivcem pozno spomladi in pred zimskim počitkom.

Moje rastline so zato tudi na pogled podobne tistim v naravnem okolju. Takšne primerke rastlin se lahko danes dobi le pri zbirateljih, v specializiranih trgovinah in s sajenem semen, kupljenih pri preverjenih dobaviteljih.

Zaradi omejenega prostora v rastlinjaku sem se odločil razprodati večji del moje zbirke, ki trenutno šteje več kot 1.500 različnih vrst kaktusov, sukulent, živih kamnov, bulb ter drugih eksotičnih rastlin. Na voljo so v tej trgovini in v našem Specializiranemu centru za eksotične rastline.

Želim vam mnogo zbirateljskih užitkov,
Dušan Hrovatin