POLONICE ( COCCINELLIDAE spp. 4000 vrst)

Obstoja veliko vrst teh izjemno koristnih živalic.Polokrogli hroščki imajo svetleča krilca posuta s pikicami ali lisami.Obarvani so oranžno, rdeče ali rožnato, nekateri so črni z oranžnimi ali rumenimi pegami.Veliki so od 3-5mm.Jajčeca, od 10-20 komadov, odložijo skupinsko na spodnje dele listov, v pokončnem položaju. Živopisane gibčne ličinke so pokrite s lisami modre,oranžne, črne ali rdeče barve in ščetinastimi bradavicami.Med razvojem zrastejo od 1,5-8mm.Ličinke manjših vrst so velike največ 3mm ter pokrite s belo voščeno prevleko.Če sejih dotaknemo, se pomikajo zadenjsko.Proti zadnjemu delu se razločno zožujejo.Ličinke polonic so izredno požrešne. Dognano je, da je ena sama ličinka v razvojnem obdobju požrla 90 odraslih kaparjev in 3000 ličink, ravno toliko pa tudi odrasel hrošč.Glavna hrana so listne uši.Polonica lahko odloži naenkrat do tisoč jajčec, razvojni ciklus pa traja 4 tedne, to pomeni nekaj generacij letno.Prezimujejo skupno v večjem številu na suhih mestih, pod kamni ali pod odmrlim lubjem.Najbolj znana pri nas je sedempikčasta pikapolonica ( COCCINELLA SEPTEMPUNCTATA ). Škodljivih je samo nekaj rastlinojedih vrst, med njimi štiriindvajsetpikčasta polnica ( SUBCOCCINELLA VIGINTI-QUATUOR-PUNCTATA ),ki napada vse vrste rastlin.

Navadna pikapolonica( HYPPODAMIA CONVERGENS )

Izredno koristen in vsestransko požrešen predator,(kot tudi njihove ličinke), žre listne uši, larve škodljivih hroščev in stenic,tripse, rilčkarje,črvičke,ličinke koloradskega hrošča,pršice, rastlinjakovo belo mušico ter jajčeca različnih škodljivcev.

Pikapolonica lahko v svojem življenju požre 5000 uši. Po izpustitvi (8-10 dni), vsaka samička polonice izleže dnevno 10-50 jajčec na spodnjo stran lista.Po 5 dneh se izležejo ličinke, ki dnevno požro 50-60 uši.Po 21 dneh se spremeni v bubo ter po 2-8 dneh konča svoj razvojni cikel.ter se spremeni v odraslo žuželko.

Pri nas se razvije letno le ena generacija, ker so spomladi zdecimirane od insekticidov.Ker so tako koristne jih gojijo, kemična industrija pa poskuša razviti za njih neškodljive insekticide.

Za bolj ekološko osveščene ljubitelje rastlin, preprost izračun:

4500 pikapolonic stane cca 14 $ plus poštnina (4$) = 18$ =3276,00 sit = 13,65 €

Se zavedate koliko koristi bi lahko naredili za svoje okolje za tako malo denarja.

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 4.3 od 5. Skupaj 6 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji