SIVA PLESEN – MEHKA GNILOBA ( BOTRYTIS CINEREA )

Siva plesen na listu javorja.
Siva plesen na listu javorja.
Euforbiji so zgnile korenine in spodnji del telesa. Nato se je naselila še neznana vrsta plesni.
Euforbiji so zgnile korenine in spodnji del telesa. Nato se je naselila še neznana vrsta plesni.

Bolezenski znaki: rjavkasti, prozorni madeži na steblih, mišje-siva prevleka na listih in cvetovih, sluzasti ostekleneli madeži.

Pogosto se pojavlja v rastlinjakih,plastičnjakih,zatohlih stanovanjih,pri nizki temperaturi, pomanjkanju svetlobe, mokrem substratu, če dalj časa prevladuje visoka zračna vlažnost in ni zadostne cirkulacije zraka. Napada rastline,katerih vitalnost je oslabljena,ki so malenkostno ranjene, zelo stisnjene skupaj, katere nimajo zadosti toplote, svetlobe in zraka.Posebno občutljive so s dušikom pregnojene rastline.V začetku se plesen pojavi na odmrlih rastlinskih delih, nato pa se širi na zdrave rastline.Predvsem so občutljive enoletne in dvoletne rastline.

Na steblih rastlin se pojavijo rjavkasti, prozorni madeži,ki se širijo v notranjost tkiva. Le-to se spremeni v kašasto, sluzasto maso. Sivo plesen z lahkoto prepoznamo na uvenelih steblih, listih in cvetovih pelargonij, primul, fuksij in begonij kot mišje-sivo prašno plesen. Množično se pojavlja na odmrlih delih, od tam pa se s rahlim vetrom prenaša na zdrave rastline, kjer najprej nastanejo rjavkaste lise, nato se širi naprej. Pri kaktusih opazimo rahlo osteklenele vdrte sluzastognile madeže. Napadeno rastlino lahko rešimo tako, da jo odrežemo do nepoškodovanega dela. Rez opravimo z olfo, potopljeno v alkohol. Lonce z zemljo in odmrlimi deli rastlin, moramo takoj odstraniti, rastline pa zažgati. Ne smemo jih odlagati na kompostni kup. Pazimo na primerno zračenje, svetlobo, temperaturo predvsem pa na higijeno

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Še ni ocenjeno. Bodite prvi in podajte oceno!
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji