PRAVA PEPELASTA PLESEN - OIDIJ ( ERYSIPHACEAE sp.)

Bolezenski znaki: bele pege, nitaste prevleke na listih

Bolezen ne napada kaktusov, opažena pa je bila na različnih vrstah listnatih notranjih bonsajev (Ficus, Carmona itd) Pogosta je v vrtovih, na trti, ribezu, odkoder se lahko prenese na balkonske okenske in sobne rastline. Zlasti napada hortenzije, begonije,krizanteme, surfinije, nageljne, verbene, vrtnice ter druge rastline.OIDIUM BEGONIAE, OIDIUM CYCLAMINIS, OIDIUM VIOLAE.

Vrhnjo in spodnjo površino zelenih rastlin enakomerno prevleče s rahlopuhasto, belo moki podobno, pozneje umazanorjavo nitkasto prevleko.Bolezen se začne s belimi pikicami, ki se povečajo v pegice in pege,ki končno prekrijejo zelene rastlinske dele. Glivice opremljene s kratkimi sesalnimi izrastki prodrejo v povrhnjico listov, ter jim poškodujejo prehranjevalni sistem. Povzročajo nepravilno rast, zvijanje listov, rumenenje in njihovo odpadanje.Najhitreje se širi v toplem poletju, s pomočjo spor, ki jih raznaša veter ali insekti.Prezimi v majhnih okroglih rjavih ali črnih sporah, iz katerih se spomladi sprostijo nove glivice ter ponovno napadejo rastlino. Pri vrtnicah,( MONILIA FRUCTIGENS) naprimer, prezimijo v zaščitnih listih bodočih popkov.

Vzroki za napad bolezni so različni: nepravilno gnojenje, preveč dušika v zemlji in pomanjkanje svetlobe. Za njihov hitri razvoj, za kalitev spor, je najbolj ugodna visoka zračna vlažnost ter hitre spremembe temperature. Rastejo lahko samo na živih rastlinah.

Pepelasto plesen, ki se je že razširila, ne moremo več zatreti, zato ukrepamo preventivno (predčasno), takoj ko posumimo na njo ter opazimo prva bolezenska znamenja.

Visoke temperature nad 28 stopinj C, suh zrak in sončni žarki uničijo gljivice

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 3.8 od 5. Skupaj 5 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji