POLŽI ( HELICOIDEA )

Vrsta vrtnega lazarja
in njegova jajčeca.

Naše rastline napada kar nekaj vrst polžev.Največ škode naredijo lazarji, ki nimajo hišic, so pa izredno požrešni.Veliki so od 3 -15 cm , rdeče, opečnatorjave in temnosive barve. V toplih spomladanskih deževnih nočeh, vdrejo iz vrtov na pritlične balkone in spodnja pritlična okna. V to grupo spadajo: vrtni lazar ( ARION HORTENSIS), veliki lazar ( ARION ATER) ter portugalski lazar ( ARION LUSITANICUS). Objedajo skoraj vse rastlinske vrste čez celo rastno obdobje, ter mlada stebla, liste in cvetove v celoti požrejo.Sluz, ki jo izločajo pri plazenju, jim omogoča premikanje tudi po tenkih bodicah kaktusov. Sluz se posuši in pušča srebrnkasto sled, po kateri lahko odkrijemo polža.Samo 1 lazar lahko v eni noči požre kaktus obsega 5 cm, zjutraj ostane samo povrhnjica in bodice.

Če jih je veliko, lahko v eni noči povzroče ogromno škode, zlasti na mladih rastlinah in sejančkih.Podnevi se skrivajo v temnih vlažnih krajih, pod platoji, podstavki in lončki, tako da jih težko opazimo.Zato jih najlažje polovimo ponoči s pomočjo svetilke.Če jih ne najdemo, posujemo tla okoli rastline s limatocidom. Uporabimo lahko tudi navadno kuhinjsko sol, ki jo posujemo okoli lončkov.

Jeseni znesejo jajčeca,ki prezimijo, spomladi pa se izležejo novi polži.

Manj škode naredijo polži s hišicami. Sem spadajo: veliki vrtni polž ( HELIX POMATIA), mali vrtni polž ( CEPAEA NEMORALIS ), slamnati vrtni polž ( HELIX ASPERSA) ter vrtnik (CEPAEA HORTENSIS ), ki od vseh naštetih naredi največ škode. Imajo radi bazična tla, zato jih pri nas v steklenikih,kjer so tla kisla, razen vrtnika, bolj poredko opazimo.Prezimijo tako, da se zarijejo v zemljo ter se zaslinijo.

 

LIMATOCIDI. LIMAX, MESUROL, CARAKOL/TERMINATOR

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 3.0 od 5. Skupaj 4 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji