GOSENICE

Požrla je nekaj cvetov, potem sem jo opazil
Požrla je nekaj cvetov, potem sem jo opazil
Tudi na listih lahko naredi veliko škode.
Tudi na listih lahko naredi veliko škode.

So ličinke odraslih predvsem nočnih metuljev, preprosto grajene živali, katere življenska aktivnost je omejena na hranjenje, prebavljanje in kopičenje rezervnih snovi.S svojimi pikčastimi nerazvitimi očmi razlikujejo samo temo in svetlobo Imajo pa zelo dobro razvite čeljusti, predvsem za grizenje rastlinskih delov, niso pa primerne za obrambo ali kot napadalno orožje.Dobro je razvit edino čut za okus, saj ponavadi žrejo samo določene vrste rastlin in raje poginejo od lakote kot da bi se hranile z napačno rastlino.Na spodnji ustni so predilne žleze v obliki dveh bradavic, s katerimi izpredejo kokone kjer se preobrazijo v bube.Iz njih po določenem času zlezejo metulji.

Okrasne rastline napadajo v glavnem gosenice metuljev, ki so zelene, rjave ali sive barve. Podnevi se skrivajo v humusnih plasteh ob stebelnem vratu lončnice.Ponoči se preselijo na rastlino ter objedajo liste.Ponavadi jih opazimo prepozno, to je zjutraj, ko je škoda že narejena in so listi močno obgriženi. Napadajo predvsem listnate in cvetoče balkonske ter okenske rastline.. Nekoč so mi samo dve gosenice v eni noči požrle polovico kličnih listov sejančkov.Odstranimo jih lahko ročno.

PREDATORJI: ščitasta stenica (PODISUS MACULIVENTRIS), ter parazitoidna osica vrste (TRICHOGRAMMA BRASSICAE, TRICHOGRAMMA MINUTUM) ter (BACILIUS THURINGIENSIS)

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Še ni ocenjeno. Bodite prvi in podajte oceno!
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji