TENČIČARICE - ( CHRYSOPIDAE )

So zeleni dolgi insekti z velikimi krilci v obliki strešnikov. Imajo zlato lesketajoče se oči in dolge tipalke.Hranijo se s medeno roso, vodo in majhnimi insekti.Živijo približno dva meseca. Medtem samice izležejo do 20 zelenih jajčec.Prilepijo jih posamično ali v grupi na spodnjo stran upognjenega lista.Iz njih se izležejo živahne, 7-8mm velike, rumeno-sive larve.Na oprsju imajo 3 pare nog, ob straneh trupa pa male s dlačicami obraščene bradavice.S kleščastimi ustmi požro vse kar dosežejo, najraje listne uši.Po 18 dneh se zabubijo v bele kokone, na zaščitenem mestu na raznih delih rastline.Celoten ciklus od jajčeca do insekta traja cca. 60 dni,ob ugodnih pogojih se čas skrajša na vsega 20 dni.Od zgodnje spomladi do jeseni se razvije kar lepo število generacij.Prezimujejo na zaščitenih mestih v hišah ali skednjih.

Tenčičarice izležejo jajčeca že zgodaj spomladi, pred listnimi ušmi.Larve zadržujejo na nek način hiter razvoj jajčec, medtem pa hitro žro izležene krilate uši.V svojem razvojnem obdobju požro od 200-500 uši, zraven tudi druge škodljivce, ki jim pridejo pred klešče.Jajčeca so zelo občutljiva na zaščitne kemijske oljne pripravke, zato jih čim manj uporabljajmo v rastlinjakih.V današnjem času vzgajajo več vrst teh koristnih živali: CHRYSOPA DORSALIS, CHRYSOPA CILIATA, CHRYSOPA GRACILIS, CHRYSOPA PALLIDA, CHRYSOPA VENTRALIS in CHRYSOPA VITTATA.

 

MESOJEDA TENČIČARICA ( CHRYSOPA CARNEA)

Spada v rod tenčičaric (CHRYSOPIDAE), ki je zastopana s približno 800 vrstami.So nežne, svetlozelenkasto ali svetlorumenkasto obarvane žuželke,dolge od 1-2cm, s dolgimi nitastimi tipalnicami in zlatimi ali živorumenimi očmi.Večina vrst ima oster vonj po česnu, ki je neprijeten za druge živali.Najbolj znana je CHRYSOPA PERLA, katero velikokrat najdemo pozimi v naših stanovanjih. Pred zimo se obarvajo rjavo, spomladi pa zopet dobijo zeleno barvo.Odrasla žuželka CHRYSOPA CARNEA ni predator, temveč se hrani s medičino, nektarjem in cvetnim prahom.Dnevno znese okoli 20 jajčec, ki so pritrjena na koncu dolgega tankega peclja.Najbolj so pomembne ličinke - parazitoidi, katere so izredno požrešne,saj napadajo in žro tripse, pršice,bele mušice, majhne gosenice,vataste uši , kaparje, metuljeva jajčka.Najdemo jih lahko na različnih okrasnih sobnih in balkonskih rastlinah, na povrtninah in sadnem drevju.Za razliko od drugih vrst, ki so večinoma vezane na svojega gostitelja, žre in uničuje tudi različne vrste listnih uši. Pri dolžini 0,8mm lahko dnevno požre do 5o listnih uši.

Vključno s ličinkami polonic in muh trepetavk so naši najboljši zavezniki v boju proti rastlinskim škodljivcem.

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 3.3 od 5. Skupaj 3 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji