PREDATORJI

Narava je poskrbela za naravno ravnotežje med insekti Zato ima vsak škodljivi insekt tudi svojega sovražnika. Biotično ravnotežje je zadnje čase porušeno. Pri uporabi kemijskih zaščitnih sredstev, pored škodljivcev, zastrupljamo tudi njihove naravne sovražnike, vodna zajetja, skratka okolje v katerim živimo. Uporaba naravnih sredstev prav tako ima svoje probleme. Določenega škodljivca ali bolezni ne smemo povsem zatreti, ker bi v tem primeru propadel tudi parazitski organizem, ki je bil uporabljen pri zatiranju.Osebno sem mnenja, da temu ni tako.V današnjem času naročiš pač nove parazite, ter naslednje leto ponoviš vajo.Tako ali drugače pri nas v zimskem času propade večina koristnih živali. Problem je v denarju. Vsak bi hotel čim ceneje zaščititi svoje rastline. To mišljenje bo pač potrebno spremeniti.Si predstavljate, da bi vsak, ki se ljubiteljsko ukvarja s rastlinami ali vrtnarjenjem, enkrat letno kupil polonice ali kake druge predatorje,ter jih spustil v svojem domačem okolju.?

 

PARAZITI –zajedavci, ki živijo v telesu druge vrste ter se hranijo s njihovimi tkivi in organi, ne da bi pri tem ogrozili njihovo življenje.

PARAZITOIDI – zajedavci, ki se naselijo v telesu druge vrste, se hranijo s njihovimi tkivi in organi, ter prej ali slej povzročijo smrt svojih gostiteljev.Sem spadajo najezdniki in parazitske osice.

PREDATORJI – plenilci, ki ubijajo druge živali za svoje prehranjevanje

Sem spadajo ose in predatorske osice, polonice,.pršice