MOKRA GNILOBA KORENIN (HELMINTHOSPORIUM )

Gniloba je prizadela celo stran kaktusa. Ob prerezu se vidi črni nagniti del telesa.
Gniloba je prizadela celo stran kaktusa. Ob prerezu se vidi črni nagniti del telesa.
Astrofiti so zelo občutljivi na vlago. Malo preveč vode spomladi in pojavi se gniloba.
Astrofiti so zelo občutljivi na vlago. Malo preveč vode spomladi in pojavi se gniloba.
Cereus je zgnil na vrhu. Iz zdruzastega telesa se cedi temnorjava tekočina.
Cereus je zgnil na vrhu. Iz zdruzastega telesa se cedi temnorjava tekočina.
Euforbiji so zgnile korenine in spodnji del telesa. Nato se je naselila še plesen.
Napaden list od fitoftore.

Bolezenski znaki: venenje, gnitje korenin,mehčanje telesa

Največ nevarnosti za te bolezni je v spomladanskem času, ko začnemo rastline zalivati.Le-te so po dolgem zimskem počitku izčrpane, presušene, neotporne in dovzetne za vsako bolezen. Dovolj je malo preveč mrzle vode, zalivanje z hranili ali kemičnimi sredstvi, nočni padec temperature, in rastlino napadejo glivice. Najbolj nevarne so iz rodu HELMINTHOSPORIUM, RHIZOCTONIA, PHYTOPHTHORA, PYTHIUM, BOTRYTIS in vrste FUSARIUM. Spore katerekoli od teh vrst se po vsej verjetnost že nahajajo v substratu in takoj napadejo oslabljeno rastlino.

Glivica PYTHIUM CACTACEARUM napada kaktuse in sukulente.

Bolezen se prične neposredno na površini rastline. Najprej opazimo temne prozorne madeže. Tkivo se zmehča, kar velikokrat niti ne vidimo. Ko se po nekaj dneh okvarjene rastline nagnejo, je ponavadi že prepozno. Rešimo lahko le stebričaste vrste, vrste katere naredijo stranske poganjke (teh je bolj malo), pri sukulentah pa stapelijevke, če imajo poganjke. Na sejančkih glivice ustvarijo temno-olivno-zeleno žametasto prevleko, in setev je šla po zlu.To so talne glivice, ki zimsko periodo preživijo v mrzlih tleh, spomladi, kakor se ustvarijo pogoji, zopet napadejo.

Glivica PYTHIUM DEBARYANUM rada napade vrste iz rodu Zygocactus in Rhipsalidopsis. Če členki rastline nenadoma uvenijo in odpadejo je verjeten napad te vrste glivic.Ko lončnico vzamemo iz zemlje, opazimo nagnite korenine. V začetni fazi kaktus še lahko rešimo s zdravimi potaknjenci, če se je bolezen razširila na celo rastlino, jo zavržemo.Uvenele dele ne uporabljamo, ker so že napadeni od glivice.

Pri napadu vrste PHYTOPHTHORA lahko v kratkem času nastanejo velike izgube.Korenine se nenadoma rdečkasto obarvajo, gniloba prodre skozi koreninski vrat in po kambiju v telo rastline, katere tkivo porjavi.

Rdeča gniloba, katero povzroča glivica FUSARIUM OXISPORUM, najprej napade korenine, koreninski vrat in spodnji del kaktusa, ki se rdečkasto obarva. Nato se širi iz dna stebla navzgor, tkivo počasi omehča in pade skupaj, povrhnjica s bodicami pa se posuši.Če je rastlina močno okužena lahko opazimo rumenkastorjava trosišča. Pri cepljencih ponavadi močna in odporna podlaga ostane zdrava, zgnije le šibka nacepljena vrsta. Gliva napada tudi rastline s gomolji, korenikami in čebulicami.

Bolezen imenovana »topla noga« nastopi pri tistih vzgojiteljih, kateri ogrevajo podlago kjer rastejo rastline (talno ogrevanje). Tu nastopa vrsta PYTHIUM, ki se ob toploti in mokroti hitro razširi. Zlasti so občutljivi filokaktusi, mladi sejančki, napada pa tudi druge rastline.

Če se tkivo v notranjosti kaktusa spremeni v sluzasto, kašasto maso, lahko posumimo na napad vrste BOTRYTIS.

Bolezenskih znakov je še veliko, vidni pa so le pozornemu opazovalcu. V tolažbo naj vam bo, da tudi strokovnjaki z veliko znanja in dobro laboratorijsko opremo, težko pravočasno ugotovijo vrsto bolezni.

Zaščita: zmanjšati zalivanje

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Še ni ocenjeno. Bodite prvi in podajte oceno!
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji