Črna gniloba korenin (Puthium debarianum)

Rastlina je bila cepljena ter odrezana od cepiča, da bi se lahko ukoreninila.Bolezen ni točno definirana. je pa verjetno neke vrste fuzarioza.
Rastlina je bila cepljena ter odrezana od cepiča, da bi se lahko ukoreninila.Bolezen ni točno definirana. je pa verjetno neke vrste fuzarioza.

Bolezenski znaki: razbarvanje, vodena zdruzasta telesa sadik

Glivice napadajo predvsem mlade sadike rastlin, kaktusov in sukulent ter povzročajo padavico sadik in črno gnilobo korenin pri potaknjencih. Bolezen lahko zavzame uničujoče razmere, če substrat ni steriliziran ali samo delno razkužen.V zadnjem času bolezen napada tudi starejše rastline.Gnilobo na koreninah in steblih povzroča tudi fitoftora, posebno še pri gerberah in gloksinijah.Ponavadi tudi izjemno stroga higijena (če uporabljamo vrtno zemljo) ne pomaga in takrat uporabimo fungicide. Vedeti moramo, da tudi drugi povzročitelji, kot so fuzarium, rizoktonija in botritis, lahko pokažejo podobne bolezenske znake. Ker to brez laboratorijskih preiskav ni mogoče ugotoviti je najbolje, da se preventivno uporabi fungicid.Praktično lahko vsaka vrsta gljivic povzroči padavico sadik, zato je najpametneje praventivno ukrepati. Jaz uporabljam Previcur in Dithane.Posajena semena poškropim z Previcurjem, potaknjence po rezu namočim v Dithane.

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 5.0 od 5. Skupaj 1 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji