GLIVIČNE BOLEZNI – FUZARIOZE

Preko kambija se je gniloba razširila na vrh rastline. Zgornji obriti del je črne in spodnji normalne zelene barve.Pod gostimi bodicami bolezen opazi samo izkušeno oko.
Preveč zalita rastlina. Črni madeži so znak gnilobe.
V zimskem času je kondenz kapljal na rastlino.Gniloba zaradi gostih lask ni bila opažena.Ob prvem spomladanskem zalivanju, pade popolnoma gnila.
Črni del na telesu je posledica gnilobe.Za rastlino ni rešitve.

Vzroki napada parazitskih bolezni, tičijo predvsem v napačni oskrbi rastlin.Zlasti v spomladanskem času, je glede na temperaturo, potrebno paziti na zmerno zalivanje. Ne zalivamo s trdo ali mrzlo vodo, temveč s postano in mlačno. Spomladi se zaliva postopoma, če je rastlina zalita preveč, voda izrine zrak iz substrata in korenine ne dobijo kisika. V tem času vodi ne dodajamo gnojil in hranil. Z dodajanjem začnemo šele v polni rastni sezoni, ko so tudi zunanje, zlasti nočne temperature stabilne in ne padejo več pod 15 stopinj C. Če je preveč gnojil,začnejo odmirati mikrokapilarne korenine in koreninski stožec. Poškodovane korenine postanejo občutljive na napade raznih parazitov in če pride do okužbe, rastlina odmre. Rešimo jo lahko samo, če smo bolezen otkrili v začetni fazi, ko še niso poškodovane glavne korenine. Presadimo jo v suh substrat, postavimo na toplo, manj zalivamo in malo pršimo.Za preventivo, vodi dodamo HIPERMANGAN, tako da je voda rahlo rožnata. Lahko pa uporabimo tudi CHINOSOL ali DITHANE 

 

Glivice so mikroskopsko majhni paraziti, ki prodirajo skozi razne poškodbe v rastlino, kjer se hranijo z organskimi snovmi. Ne vsebujejo listnega barvila in so najnižje razvite rastline. Širijo in razmnožujejo se s pomočjo rjavkastih ali brezbarvnih trosov, katere opazimo v obliki sivobelih plesnivih prevlek. Fuzarioze spadajo med najbolj pomembne in nevarne bolezni pri gojenju in oskrbi kaktusov, sukulent, orhidej, palm, bulb ter ostalih cvetočih in listnatih eksotičnih rastlin. Moramo vedeti, da glivice napadejo bodočo rastlino že ko vzkalijo semena, ter jih moramo že takrat uničiti.Prav tako so občutljivi potaknjenci ter sejančki.

Po napadu korenine potemnijo, nadzemni deli spremenijo barvo, listi se razbarvajo, rumenijo ter venijo in takrat je ponavadi že prepozno za zdravljenje. Bolane rastline takoj uničimo, prav tako zavržemo substrat in posode, seme pa razkužimo s fungicidi. Sosednje , na pogled zdrave rastline, pa začnemo tretirati s fungicidom. Gljivice se prenašajo s trosi, ki jih veter raznaša naokoli, ter s okuženimi semeni in potaknjenci napadenih rastlin.Če najdejo pravo podlago, premokri in slabo zračni substrat, se hitro začnejo razvijati.

Da bi se čim bolj uspešno borili proti raznim parazitskim boleznim, moramo biti že v naprej pripravljeni na njihov izbruh. Napadene rastline takoj izločimo in jih damo v karanteno. Čim bolj točno določimo vzrok poškodbe in morebitno bolezen.Fungicid, katerega uporabimo, mora vsebovati kar največ učinkovin za uspešno preprečevanje bolezni.Točno se moramo ravnati po navodilih proizvajalca glede koncentracije emulzije. Špricanje izvajamo pri najmanj 15 stopinj C. Učinkovitost tretmana moramo čez nekaj dni kontrolirati in po priporočenem presledku postopek ponoviti. Steriliziramo okolico ter orodje, ki ga uporabljamo.