TRIPSI ali RESOKRILCI (THYSANOPTERA)

Bolezenski znaki: črne ali bele pikice na cvetnih listih, belosrebrni lesk, rumenenje listov, zakrnelost

So majhni 1mm dolgi, vitki, svetlokožni insekti, opremljeni s 2 paroma franžastih krilc.(ličinke brez krilc), rumenkaste ali rjavkastočrne barve.ter na nogah nosijo majhen mehurček.

V rastlinjakih se nekaj zadnjih let pojavlja izredno nadležen rastlinjakov cvetni trips (FRANKLINIELLA OCCIDENTALIS) , ki je verjetno bil uvožen iz Holandije. Velik je od 1 -1,5mm ter se izredno hitro razmnožuje pri višjih temperaturah.Odrasle žuželke imajo dva para ozkih kril, obdanih s resami.( resarji).Izredno škodljive so tudi nekrilate ličinke, ki se hranijo na isti način kot žuželke. Na kaktusih napada predvsem cvetove, tako da požre prašnike, obenem izsesava liste cvetov, ki se posušijo in odpadejo.( Kalifornijski kaktusov trips uvožen v Holandijo). Na lončnicah napada pored cvetov tudi mlade nežne liste, ter izsesava rastlinske sokove.Listi dobijo belosrebrni lesk ter polno malih črnih pikic, ki so v bistvu posušeni iztrebki tripsov.Rastline zakrnijo, listi se zgubajo, zmaličijo, orumenijo ter se posušijo.

Na sobnih in balkonskih rastlinah se lahko naseli čebulni trips (THRIPS TABACI), kateri za hitro razmnoževanje potrebuje veliko svetlobe in toplote, Izsesava sok iz listov, ki se nagrbančijo, obledijo ter zaradi njihovih prebavnih sokov posivijo. Da bi čimhitreje opazili škodljivce, uporabimo plave lepljive plošče.

PREDATORJI: roparska pršica (AMBLYSEIUS CUCUMERIS), roparska pršica (AMBLYSEIUS DEGENERANS), predatorska stenica črnobele barve (ORIUS INSIDIOSUS) ter predatorski stenici (ORIUS LAEVIGATUS) ter (ORIUS ALBIDIPENSIS)

Lahko uporabimo tudi predatorsko pršico (HYPOASPIS MILES)

Zaščita: Insekticidi na bazi rastlinskega ekstrakta

Nasvet:

V času cvetenja večkrat preglejte cvetove. Ko opazite na cvetnih listih bele lise, lahko vidite med prašniki hitro premikajoče se podolgovate črnkaste žuželke. Poškropite z bio insekticidom.

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 2.7 od 5. Skupaj 3 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji