Pajkovci Pršice (Tetranychidae)

V levem zgornjem kotu pri peclju lista se lahko z lupo vidi mrežica z drobnimi pajki.
Rdeče pege so posledica izločkov rdečega pajka. Pajka smo zatrli toda madeži ostanejo.
Med listi se vidi mrežica kjer se nahajajo pajki sivkastobele barve.
Na listu ficusa se pod lupo vidijo pajki rjavkastočrne barve. List je sivosrebrno obarvan.

Bolezenski znaki: pegavost listov, rumenenje listov, sivosrebrni listi, venenje listov, odpadanje listov, rdečkasti madeži, temnorjavi madeži

Pršice spadajo med najbolj nevarne rastlinske škodljivce, ki napadajo vse sobne rastline, kaktuse, sukulente, bonsaje in palme. Nimajo razdeljenega telesa, nimajo tipalk, nimajo krilc, večinoma pa imajo 4 pare nog. Ker so zelo majhni (0,25mm – 0,50mm) jih s prostim očesom zelo težko opazimo, zato moramo uporabiti povečevalno steklo ali lupo. V toplem in suhem vremenu se izredno hitro razmnožujejo, dočim hladen in vlažen zrak zavira njihov razvoj. Rastline pregledujemo v opoldanskem času, ko je toplo in takrat se hitro premikajo po površini lista. Ko se ozračje ohladi, mirujejo in jih je še težje opaziti. So različnih barv: rumene, rjave, oranžne in črne.

Nasvet:

Ob nakupu nove rastline, zlasti ob poceni akcijah v velikih trgovskih centrih, dobro preglejte celo lončnico. Obrnite jo proti sončni svetlobi in če je okužena s pršicami, boste opazili drobno pajčevino, težko vidno s prostim očesom.

Zaščita: Insekticidi na bazi rastlinskih ekstraktov