OGORČICE - NEMATODE

Spadajo med najbolj razširjene živalice, podobne črvičkom, se nahajajo v vsakem zemeljskem substratu, lahko pa tudi v steblih, listih, rastlinskih gomoljih in čebulicah.. So izredno majhne ( manj od 1mm), prosojne, nitkaste, nerazčlenjene, ponavadi v obliki vretenca, ter jih s prostim očesom teško opazimo. Pri visoki vlažnosti, se njihova gostota zelo poveča, larve pa lahko ostanejo v prsti žive desetletja. Koristne vrste zemeljskih nematod (PHYLUM sp) razgrajujejo in živijo od ostankov organskih supstanc v prsti, ter so udeležene pri tvorbi humusa. Toplota in vlažnost ter rahli substrati z veliko kisika pospešujejo njihov razvoj. Mraz in suša, ter prst z veliko ogljika zadržuje njihovo rast.

Parazitske vrste živijo v notranjosti rastlin, povzročajo nenormalno rast listov, stebla in korenin.Listne nematode vrste (APHELENCHOIDES) napadajo čez 100 različnih vrst okrasnih rastlin, med njimi begonije, krizanteme, narcise, vijolice, difenbahije, filodendron, sukulente ter razne praproti.

Stebelne nematode (DYTILENCHUS sp) napadajo stebla, rastne vršičke in mlade poganjke rastlin.Določene vrste napadajo tudi čebulice, rizome in korenike in gomolje.