LISTNE UŠI APHIDIDAE ( APHIS , MYZUS )

Zelenkaste listne uši na cvetnem popku.
Zelenkaste listne uši na cvetnem popku.
Na tem listu pa so rumene barve.
Na tem listu pa so rumene barve.
Tu so črnkaste barve.
Tu so črnkaste barve.
Če je napad močan listi ovenejo.
Če je napad močan listi ovenejo.

Bolezenski znaki: medena rosa, venenje listov

Krvava volnata uš (ERIOSOMA LANIGERUM), krompirjeva uš (AULACOTHUM SOLANI)

Trtina uš (VITEUS VITIFOLII ), bombažna uš (APHIS GOSSYPII), fižolova uš (APHIS FABAE), breskvina uš (MYZUS PERSICAE), rožna uš (MACROSIPHUM ROSAE).

Najbolj pogosti škodljivci okrasnih rastlin, ki se pojavljajo na listih, steblih, mladih vršičkih lončnic, od zgodnje spomladi do pozne jeseni.Vse so mehkokožnate živali brez zaščite. So različnih velikosti ( 3-5mm) in barv, od rumenih, zelenih, rožnatih, rdečih pa do črnih in rjavih odtenkov.Svoja bodalca zabadajo v rastlinsko tkivo ter sesajo sokove iz celic, ponavadi na spodnji strani listov.V žile, ki prevajajo sokove, vrtajo luknjice, zaradi česar je oslabljena prehrana tkiv, posebno še mladih brstov, ki se posušijo in odpadejo. Listi se kodrajo, zvijajo, bledijo in rumenijo. Zaradi tega se močno zmanjša asimilacija, zaradi izgube sokov je rast močno ovirana in rastlina propade. Uši izločajo prebavne sokove v obliki lepljive, slatke mane, na kateri se kmalu naseli sajasta plesen, (CAPNODIUM CITRI), ki rastlino prevleče s grdo črno oblogo.. Tedaj so zelo aktivne mravlje, ki se prehranjujejo s slatko medeno roso, katero iz svojih zadkov izločajo uši, zato tudi branijo svoje »molzne kravice«, pred različnimi sovražniki. Druge vrste vplivajo s svojimi izločki tako, da na rastlinah nastanejo okroglo oblikovane tvorbe, imenovane šiške.V te šiške se skrije samička s svojim potomstvom.Sem spadata brestovi šiškarici (BYRSOCRYPTA ULMI)) ter (SCHIZONEURA LANUGINOSA)

Mnoge vrste ob menjavi rodov, zamenjajo tudi hranilno rastlino.Kolonija uši, ki normalno živi na eni rastlini, so v bistvu potomci uši popolnoma drugačnega videza, ki na povsem drug način živi na drugi rastlini.

Prezimijo lahko tudi na prostem v obliki oplojenega jajčeca. Spomladi se iz jajčeca izleže neleteča uš-samička, ki se večkrat levi in razvije v neletečo matico. Ne da bi bila oplojena, začne rojevati žive mladiče.Poleti se pojavijo tudi samičke s krili, ki obletavajo sosednje rastline. Jeseni samičke brez krilc rodijo nove uši, 1 del samičk brez krilc in 1 del samčkov s krilci. Po oploditvi zležejo samičke zimska jajčka in ciklus se drugo leto nadaljuje. Gostitelja uničujejo tudi s prenašanjem različnih virusov.

PREDATORJI: parazitski najezdniki (APHIDIUS ERVI. APHIDIUS MATRICARIAE, APHIDIUS COLEMANI), parazitska osica (APHELINUS DOMINALIS, APHELINUS MALI), osa šiškarica (APHIDOLETES APHIDIMYZA), predatorska ličinka tenčičarice (CHRYSOPA CARNEA) ter predatorska osa (MALLADA SIGNATA).

Zaščita: Insekticidi na bazi rastlinskih izvlečkov

Nasvet:

Uporabimo lahko milnico, koprivni zvarek, mrzlo vodo

Če rastline niso hudo napadene, kot zaščitno sredstvo lahko uporabimo BIOKIL ali sredstva na bazi piretrina, izvlečka iz dalmatinskega bolhača CHRYSANTHEMUM CINERARIIFOLIUM.

 

Oceni ta članek

Shranjujem vašo oceno.
Ocena: 5.0 od 5. Skupaj 2 glas(ov).
Kliknite na zvezdice in podajte oceno.

Komentarji